Inloggen

Binnen 2 jaar bevoegd voor de klas?

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Heb je altijd al juf of meester willen zijn? En heb je een afgeronde HBO- of WO-opleiding? De Haagse Scholen biedt jou nu de mogelijkheid om via het zij-instroomtraject binnen twee jaar een lesbevoegdheid te halen!

Wat is een zij-instroomtraject precies?

Gedurende een periode van twee jaar doorloop jij een intensief leer- en werktraject bij De Haagse Scholen en een door jou gekozen pabo-opleiding. Er zijn diverse hogescholen die de pabo-opleiding aanbieden, speciaal voor zij-instromers. Het is aan jou om te kiezen voor een hogeschool die het best bij jou past. Afhankelijk van de gekozen hogeschool, volg je twee avonden of één dag per week de pabo-opleiding.

Op de school waar je aan de slag gaat, sta je onder de begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegde leerkracht. Een aantal dagen per week ben je medeverantwoordelijk voor een groep binnen één van onze 52 basisscholen.

Kan ik zij-instromer worden?

Om in aanmerking te komen voor het traject zij-instroom in het primair onderwijs moet je in ieder geval een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond.

Om te zien of je geschikt bent om daadwerkelijk als zij-instromer aan de slag te gaan moet je deelnemen aan een geschiktheidsonderzoek (assessment). Uit het geschiktheidsonderzoek zal blijken of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te kunnen staan, of je daarnaast binnen 2 jaar een bevoegdheid kunt halen en welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt.

 

Volledig overzicht Pabo regio Den Haag

Wil je overzicht? De Haagse Scholen denkt graag met je mee. We hebben de mogelijkheden voor de regio Den Haag in kaart gebracht.

Opleidingen
De Haagse Hogeschool

Neem voor vragen contact op met Brenda van der Fliert via mail of via 06-23170405.

Pabo Inholland Den Haag

Neem voor vragen contact op met Bart van Velsen via mail bart.vanvelsen@inholland.nlof via 06-15279300.

Hogeschool Leiden
Voor vragen kan je terecht bij Marina Boekenstijn en/of Thamar Boonzaaijer.

 

Informatie voor kandidaat zij-instromer

Waar kom je te werken?

De Haagse Scholen is een schoolbestuur met 52 scholen in Den Haag. Elke school is anders, maar we delen onze ambities en onze identiteit: ons onderwijs is openbaar en ieder kind is welkom. Met 1.885 bevlogen medewerkers maken wij onderwijs voor 15.000 leerlingen. Naast 44 reguliere basisscholen, hebben wij 5 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en 3 scholen voor speciaal basisonderwijs. Daarmee hebben wij het meest complete aanbod voor speciaal onderwijs in de regio. Daar zijn we trots op en daar willen we nieuwe collega’s voor werven én zelf opleiden.

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Het opleidingsprogramma bestaat uit minimaal 2 werkdagen op school en 1 opleidingsdag. De opleidingsdagen vinden zowel binnen Hogeschool als in de scholen plaats. Zo krijg je niet alleen een goede theoretische basis mee, maar ook veel praktijkkennis van experts van de werkvloer. Om jou de beste start als leerkracht te geven sta je het eerste half jaar samen met een ervaren leerkracht voor de klas en word je daarnaast begeleid door een bovenschoolse coach van De Haagse Scholen en een leercoach van de pabo. Afhankelijk van jouw persoonlijke groei, sta je na een half jaar ook deels zelfstandig voor de klas. We besteden veel aandacht aan individuele begeleiding en intervisie, want we denken dat je daardoor het vak van leerkracht voor deze speciale scholen sneller leert én je in staat bent om het zij-instroomtraject succesvol af te ronden.

Samen zorgen wij ervoor dat je al werkende kunt leren en kun je daarna mét je lesbevoegdheid voor de klas.

Voor wie?

 Het zij-instroomtraject is voor bevlogen doorzetters die pedagogisch sterk zijn. Ben je er klaar voor je tanden te zetten in een nieuwe uitdaging? Sta je stevig in je schoenen en heb je een afgeronde HBO- of WO-opleiding? Dan biedt De Haagse Scholen jou nu de mogelijkheid om via het zij-instroomtraject binnen twee jaar een lesbevoegdheid te halen.

Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten die aantoonbaar en beroepsmatig met kinderen hebben gewerkt of die aantoonbaar en beroepsmatig ervaring hebben in andere sociaal-maatschappelijke sectoren.

Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?

  • Als potentiële zij-instromer ontvangen we graag voor jouw cv inclusief motivatiebrief. 
  • Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de Coördinator opleiden en een HRM Adviseur.
  • Geselecteerde kandidaten doen een meeloopstage op een school waarvoor je wordt aangedragen.
  • Na een positief advies naar aanleiding van het interview wordt een kandidaat voorgedragen voor het geschiktheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat o.a. uit een criteriumgericht interview, een proefles op een basisschool met reflectiegesprek door assesoren en het afleggen van een taal -en rekentoets. 
  • Na een positieve uitslag van het geschiktheidsonderzoek volgt een aanstelling als zij-instromer bij De Haagse Scholen.
  • Er wordt een tripartite overeenkomst afgesloten tussen kandidaat-bestuur-pabo. Naast deze scholingsovereenkomst wordt er een persoonlijk begeleidings- en leerplan opgesteld door jou, de leercoach en de bovenschoolse coach.

Wat zijn de afspraken rondom scholings- en arbeidsvoorwaarden?

  • Je krijgt een volledige vergoeding van het instellingsgeld en bijbehorende verplichte leermiddelen,
  • een tijdelijke aanstelling voor de duur van 2 jaar in schaal 10 cao PO als leerkracht, met uitzicht bij goed functioneren, op verlenging,
  • een minimale aanstelling van 24 uur per week (waarvan 2 dagen voor de klas en 1 voor de opleiding).
  • en een fijne werkplek met veel aandacht voor begeleiding!

 

Heb je goed vooronderzoek gedaan?

Ook voor komend schooljaar zijn wij ook nog op zoek naar nieuwe zij-instromers voor het reguliere onderwijs! Wil je meer informatie over het traject zij-instroom? Neem dan contact op met Douke Blommers via d.blommers@dehaagsescholen.nl

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job alert
De Haagse Scholen gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.